دیفراست یکی از مسائل اصلی در سردخانههاست و ما در این مقاله به توضیح انواع دیفراست در سردخانه میپردازیم. در تمام سردخانهها و فریزرها از اواپراتور برای کمک به تنظیم دمای داخل اتاق استفاده میشود.
ورود و خروج افراد، محصولات و تجهیزات به سردخانه باعث وارد شدن هوای محیط به داخل سردخانه میشود و دمای داخل را بالا میبرد که باید دوباره به دمای تنظیم شده بازگردانده شود. هوایی که وارد اتاق سردخانه میشود، بخار آب بسیار بالایی نسبت به هوای خود سردخانه دارد.
دمای مبردی که در اواپراتور جریان دارد همیشه سردتر از دمای داخل سردخانه است. دمای این مبرد با توجه به شرایط خاص نصب بین ۳ تا ۸ درجه از هوای محیط سردتر است. بعد از مدتی، انباشته شدن یخ و برفک روی سطح اواپراتور در نتیجه این اختلاف دما مانند یک عایق عمل کرده و جریان هوا را محدود میکند. بنابراین کارایی اواپراتور کاهش یافته و احتمال آسیبدیدگی کمپرسور در آینده بالا میرود.
برای اینکه بتوانیم کارایی مبرد را به سطح بهینه برسانیم، باید یخ به وجود آمده را هر چه سریعتر و بهصورت کاملا موثر و عملی برطرف کنیم. روشهای مختلفی برای این کار وجود دارد که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. ما در اینجا چهار نوع از روشهای یخزدایی یا دیفراست در سردخانه را برایتان توضیح میدهیم:
دیفراست سردخانه به روش خاموش کردن سیستم
این روش سادهترین و ارزانترین روش دیفراست در سردخانه است که برای سردخانههای دارای دمای بالاتر از ۲ درجه سانتیگراد انجام میشود. در این روش، یخ به وجود آمده طی عملکرد معمول سردخانه با خاموش کردن دورهای سیستم تبرید آب شده و در عین حال، جریان هوای سردخانه حفظ میشود. هوای سردخانه یخ را آب میکند و آب حاصل از دیفراست داخل یک سینی مخصوص ریخته و از سردخانه خارج میشود. تعداد دفعات خاموش شدن سیستم و مدت زمان آن بستگی به حجم دیفراست مورد نیاز در سردخانه دارد.
تذکر: دمای هوای سردخانه در این روش چند درجه بالا میرود بنابراین باید ملاحظات لازم جهت حفظ کیفیت محصولات در نظر گرفته شود.
مزایا و معایب روش خاموش کردن سیستم
مزایا:
- سادگی عملیات دیفراست
معایب:
- کنترل پایین بر روی دمای سردخانه
- مناسب بودن برای برخی سردخانهها نه تمام آنها
- خطر نفوذ قطرات آب ناشی از دیفراست به داخل محصولات یا باقی ماندن آنها در سردخانه
دیفراست سردخانه به روش برقی
یکی از معمولترین روشهای دیفراست سردخانه دیفراست برقی است که در آن از المنتهای برقی در لابهلای کویلهای اواپراتوراستفاده میشود. از این روش دیفراست معمولاً در سردخانههایی استفاده میشود که روش خاموش کردن سیستم برای آنها قابل اطمینان نیست و زمان خیلی زیادی طول میکشد.
طی دوره دیفراست برقی در سردخانه، فنها خاموش شده و المنتهای نصب شده روشن میشوند.
کنترلهای سیستم تبرید طول مدت دیفراست، تعداد دفعات آن در طی روز و دمای دیفراست را تعیین میکنند. در این کنترلها از تایمر دیفراست یا ترموستات دیجیتال استفاده میشود.
نکته: استفاده از ترموستات دیجیتال مناسبترین روش برای برفکزدایی یا دیفراست سردخانه با شیوه برقی است.
مزایا و معایب دیفراست برقی
مزایا:
- سریع بودن سرعت دیفراست
- پیچیده نبودن عملیات دیفراست
- کنترل خوب دیفراست
- مناسب بودن برای تمام انواع سردخانهها (کوچک و بزرگ)
معایب:
- هزینه متوسط نصب
- مصرف بالای انرژی
دیفراست سردخانه به روش گاز داغ
یک روش دیگر دیفراست در سردخانه استفاده از مبرد داغ در سیستم است. سیستمهای «بای پس گاز داغ» هم در سردخانههای بزرگ و هم در تجهیزات کوچک مورد استفاده هستند. این سیستمها فنها را متوقف کرده و بخشی از گرمای گاز داغی را که از کمپرسور خارج میشود مستقیماً به اواپراتور منتقل میکنند تا دمای مبدل حرارتی را بالا ببرد. در نتیجه، کویلهای اواپراتور از داخل گرم شده و یخ و برفک روی سطح آنها آب میشود.
در این روش دیفراست در سردخانه هم کنترلهای سیستم تعداد دفعات دیفراست و طول مدت آنها را تعیین میکنند. این کنترلها گاهی از یک تایمر ساده برای این کار استفاده میکنند و گاهی از سیستمهای پیچیدهتر.
مزایا و معایب روش گاز داغ
مزایا:
- سرعت بالا
- کنترل خوب عملیات دیفراست
- مناسب بودن برای انواع سردخانهها (بزرگ و کوچک)
- هزینه پایینتر انرژی برای دیفراست و فرایندهای پس از آن
معایب:
- هزینه بالای نصب
- پیچیدگی نسبی
نکته: در مقاله اصول دیفراست گاز داغ، مهندس زاره انجرقلی به تفصیل این روش را توضیح و آموزش دادهاند.
دیفراست سردخانه به روش معکوس
سیستمهای سیکل معکوس بیشتر در تجهیزات کوچکتر سردخانه استفاده میشوند. این سیستم مسیر جریان مبرد را عوض میکند. در نتیجه اواپراتور بهعنوان کندانسور و کندانسور به عنوان اواپراتور عمل میکند. به این ترتیب، گاز داغ از اواپراتور عبور کرده و برفکها آب میشوند. در این روش هم فنهای اواپراتور خاموش هستند بنابراین گرما در سیستم نگه داشته شده و یخها را بهخوبی آب میکند.
در این روش هم مانند سایر روشهای دیفراست سردخانه، کنترلهای سیستم تعداد دفعات و طول مدت دیفراست را تنظیم میکنند.
مزایا و معایب روش دیفراست معکوس
مزایا:
- سرعت بالای دیفراست
- کنترل خوب عملیات دیفراست
- مناسب بودن برای تجهیزات کوچک
- هزینه پایینتر انرژی برای دیفراست و مراحل بعد از آن
معایب:
- هزینه متوسط نصب
- پیچیدگی زیاد
اگر به اطلاعات بیشتری در مورد سردخانه و سیستمهای تبرید نیاز دارید، فیلم آموزش سیستمهای تبرید را در سامانه رهجو از دست ندهید. متخصصین ما در این سامانه شما را با بهروزترین و کاملترین اطلاعات در مورد سیستمهای سردخانه و چیلر آشنا میکنند.